Jouw factuur sneller betaald krijgen?

Je kan je facturen maken op verschillende manieren. Met een kant-en-klaar boekhoudpakket of gewoon in Excel zijn de meest voorkomende opties.

Je factuur moet voorzien zijn van een aantal verplichte gegevens, daarnaast zijn andere dingen gewoonweg handig om te vermelden – zoals je bankgegevens. Dit is wat er in ieder geval op genoteerd moet worden:

– Naam adres en woonplaats van de klant en van de leverancier.
– Het factuurnummer, dit moet oplopend zijn en sluitend.
– De factuurdatum en de leveringsdatum.
– Wat er geleverd is en hoeveel.
– De prijs exclusief btw, het btw tarief en het btw bedrag.
– het KVK en BTW nummer van de leverancier.
– Je bankgegevens zijn niet verplicht, maar het is uiteraard wel handig.

Het factuurnummer moet uniek zijn, dat betekent dat hij nog niet eerder in je administratie gebruikt mag zijn. Het is makkelijk om je factuurnummer zo in te richten, dat je daaraan kan zien om wat voor een factuur het gaat. Zoals V20150001 waarbij de V voor Verkoopfactuur staat en 2015 voor het jaar, gevolgd door het oplopende nummer. Met deze methode kan je per jaar 1000 factuurnummers genereren.

Wees duidelijk in je betalingstermijn, zet onderaan de factuur binnen hoeveel dagen het bedrag betaald moet worden en vul ook een vervaldatum in. Een factuur die professioneel is opgemaakt, wordt ook sneller betaald.

Je facturen moeten 7 jaar bewaard blijven, dit mag op papier zijn of digitaal. Als je ze maakt in Excel, sla het bestand dan op (Opslaan als…) onder het factuurnummer. Om het makkelijk terug te kunnen zoeken kan je de naam van de klant achter het factuurnummer zetten, bijvoorbeeld V20150015 – VoorJeTaart.xls

Je hebt niet oneindig de tijd om te factureren. Het risico is groot dat je ook dingen vergeet te factureren als je te lang wacht. Dit is lastig omdat je ook langer moet wachten totdat je je factuur betaald krijgt, maar het is ook onprofessioneel tegenover je klant.

Als je iets levert op 10 juli, moet uiterlijk 15 augustus je factuur gemaakt zijn. Je hebt steeds tot de 15 van de daaropvolgende maand om je goederen en diensten te factureren. Doe dit het liefst zo snel mogelijk, je hebt je geld sneller en je administratie is bijgewerkt.

In Excel is het mogelijk om de bedragen te laten optellen en de btw automatisch uit te rekenen. Het is ook makkelijk om een overzicht te hebben met welke facturen er gemaakt zijn, inclusief klantnaam, factuurnummer, totaalbedrag, btw bedragen, vervaldatum en of hij al voldaan is. Zo kan je op tijd beginnen met aanmanen indien nodig.

Om je op weg te helpen met je factuur, kan je een template downloaden. Deze templates worden gratis aangeboden door www.DIYbtwZZP.nl, Regelmatig komen er nieuwe layouts en kleuren bij, de facturen voldoen aan de wettelijke eisen. Vul je e-mailadres in en je krijgt meteen toegang tot de database.

10 september 2015

0 Reacties opJouw factuur sneller betaald krijgen?"

Laat een bericht na